Το ρόδι είναι ένα νοστιμότατο φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες (Α,C, E, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες αλλά και πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τανίνες, πολυφαινόλες , ανθοκυανίνες ελλαγικό οξύ κ.α.
Τοποθετείστε το μισό ρόδι στον στίφτη
Ένα ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος ενός ενήλικα. Η βιταμίνη C του ροδιού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προφυλάσσοντας από λοιμώξεις ενώ το ποσοστό βιταμίνης Α που περιέχει, προφυλάσσει από οφθαλμολογικές παθήσεις.
Έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού έχει περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί, χωρίς τις παρενέργειες της τεϊνης και του οινοπνεύματος αντίστοιχα!
Η περιεκτικότητα πολυφαινολών του ροδιού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού, του πράσινου τσαγιού και του πορτοκαλιού! Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών και μειώνουν τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης, προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία και γενικά το καρδιαγγειακό σύστημα.
Επίσης, οι ουσίες αυτές φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του δέρματος και άλλων μορφών καρκίνου.
Το ρόδι είναι έχει περίπου 68 θερμίδες ανά 100 γρ. καρπού.
Το ρόδι βοηθάει στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης του αίματος, στην προστασία από εγκεφαλικές βλάβες, στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας στους άντρες, στη θεραπεία χρόνιας διάρροιας, στη δυσεντερία και τις αιμορραγίες καθώς και στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.
Επίσης καθαρίζει το δέρμα, βοηθά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης, μειώνει τις ρυτίδες και προωθεί την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταναλώστε τους σπόρους του, στύψτε και πιείτε το χυμό του ή χρησιμοποιείστε τους σπόρους στις σαλάτες, το ρύζι και τα γλυκά δίνοντας γεύση, άρωμα και χρώμα.
Κόψτε το ρόδι στη μέση |
Τοποθετείστε το μισό ρόδι στον στίφτη
Στίψτε το! |
Ναι, αυτό θα απαιτήσει λίγη περισσότερη δύναμη από ό,τι χρειάζεται για να στίψετε ένα πορτοκάλι! Μην πιέζετε τον στίφτη παραπάνω απ'όσο πρέπει όμως! Πιέστε μερικές φορές και ίσως να χρειαστεί να στρέψετε το ρόδι μία ή δύο φορές για να πάρει όλους τους σπόρους.
Έτοιμος ο χυμός! Φωτογραφίες από το kblog.lunchboxbunch.com |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου